Napravimo Vašu firmu naj(boljom)!
Mi znamo Kako bolje - zajedno!
Otkrijte Poslovne tajne uz nas!

Novi hrvatski pravopis 2013

Nakon dva desetljeća prijepora između dr. Silića i Babića, a i pravopisnog pokušaja Matice hrvatske, čini se da je Hrvatska napokon na putu da dobije novi standardizirani pravopis.

U zadnja dva decenija hrvatski jezik prošao je ogroman put: od saborskih klupa i sveučilišnih institucija do birtijaških mudrovanja, da bi, u konačnici, ove 2013. godine završio u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Znanstvena rasprava je ovaj put prošla u priličnoj tišini i jučer je obznanjeno da je novi pravopis dobio zeleno svjetlo, da na jesen kreće i tiskano izdanje, a da Ministarstvo daje preporuku za korištenje u obrazovnim institucijama.

Pitanje pravopisa u Hrvata je odavno prestalo biti jezično i kulturološko i prešlo u sferu politike, te je prilično nezahvalno davati ikakve prognoze za prosvjetnu i pedagošku budućnost. Ni novi pravopis nije daleko odmakao od poznatog Londonca, što objektivno, nije ni čudno: jezik se ne može mijenjati preko noći, a pravopis je uvijek poželjno da prati zbivanja na nivou društva. To je i jedan od razloga zašto je, unatoč nekim željama, nemoguće uvesti korijenski (korienski) pravopis: preko noći bi proizveo 99% nepismenih Hrvata. No, vratimo se na praksu.

Ima li što novoga u novom hrvatskom pravopisu? Zasigurno je najveća novina pisanje riječi Crkva, koja se odsad piše velikim slovom npr. Katolička Crkva, Crkva bosanska, Makedonska pravoslavna Crkva.
Crkva kao građevina i dalje se piše malim slovom: npr. crkva hrvatskih mučenika ili crkva svetog Franje Asiškoga.

Mnogima je trn u oku bilo i pisanje riječi neću/ne ću. Odlučeno je da se neću piše zajedno.

Sa ije/je i dalje su dozvoljene mnoge dvostrukosti: breg/brjegovi, kres/krjesovi, grehovi/grjehovi. No, više se ne piše grješka nego samo greška. Prevara je preporučena kao prijevara.

I pisanja sa spojnicom dozvoljavaju više načina pisanja npr. Ivanić Grad ili Ivanić-Grad. Ovdje nije loše da spomenemo razliku crtice i spojnice: ispred i iza crtice se piše razmak (npr. sat i pol - dva), a kod spojnice razmaka nema.

Spojnica se koristi i kod pisanja kombinacije slova i imenice
npr. A-reprezentacija, B-kategorija, C-vitamin, pH-vrijednost...

Ranije su se muška i ženska složena prezimena pisala različito: ženska s crticom, a muška odvojeno. Više to nije pravilo. Sada se i muška pišu s crticom (npr. Janko Polić-Kamov, Kačić-Miošić itd).

I dalje ostaju odvojena pisanja kombinacija pokrata i imenica: npr. USB memorija, IT sektor, PET ambalaža itd.

Ako nije riječ o pokratama, pišu se sa spojnicom:
npr. traper-jakna, gol-razlika, alt-saksofon, pire-krumpir, koker-španijel, kesten-pire, šiš-ćevap, tuš-kabina...

Koliko vidim, ostale su i neke nelogičnosti: osnovno pravilo je da se riječi iz stranih jezika nakon nekog vremena počinju pisati fonetski. Istodobno, novi pravopis piše šoping-centar i rock-opera, a nije sporno da je u hrvatski jezik daleko ranije ušla riječ rock (rok). Dakle, trebalo bi biti preporučeno pisati rok-opera i shopping centar (a ne obratno).

A evo i par zanimljivosti kako pomoću pravopisa možemo utjecati na značenje: Čudo od Djeteta (Mozart)/čudo od djeteta (darovito dijete), Babić (prezime)/babić (sorta grožđa), Snježna Kraljica (Janica Kostelić)/Snježna kraljica (ime utrke), Gospodin (Bog)/gospodin (odrastao muškarac), Iris (žensko ime)/iris (cvijet), Hrvatica (pripadnica hrv. naroda)/hrvatica (vrsta kokoši), Garić-Grad (ime grada), Garić-grad (srednjovjekovni lokalitet), Dalmatinac (čovjek)/dalmatinac (vrsta psa), Židov (pripadnik naroda)/židov (pripadnik vjere), Sveta Stolica (država Vatikan)/Sveta stolica (vatikansko upravno tijelo)...

Jasno je da u ovih par redaka ne možemo pokriti cijeli novi pravopis, niti nam je to namjera: ovdje možete kliknuti za sva nova pravopisna rješenja, ali nikad ne zaboravite ulogu pravopisa u marketingu i imidžu Vaše kompanije. Naime, svaki imidž je "samo" zbroj mnogih detalja; kako bi djelovale na Vaše stranke najskuplje cipele, ako nisu potpuno očišćene? Slična je stvar i s pravopisom: cilj je imati propagandne materijale dovoljno pismene da nitko ne može s njima zbijati šale (koje Vas u doba interneta mogu koštati više nego i pomišljate).

Već u prošlom tekstu smo napomenuli: nijedan novi pravopis ne može donijeti neke bitne novine. Jezik se konstantno razvija, a pravopis ga samo može pratiti i usmjeravati. Osnovne stvari, velika i mala slova, rastavljanje riječi i slično, neće se promijeniti i u tom smislu je potpuno svejedno koji pravopis koristite (možete i neki iz 1965. godine). No, u svakom slučaju, poželjno je pratiti pravopisna događanja jer time štitite ono najvažnije: svoj vlastiti imidž, kao i imidž svoje firme.

Iako nije donio nikakve bitne novosti (osim Crkva/crkva), samim tim je važno preporučiti novi pravopis 2013.

(Saša Arežina, 28.6.2013.)

Nazad